duminică, 14 decembrie 2008

Florin Onica
Foto: Iulia Gusatu

S-a născut la Negreşti-Vaslui, pe 24 martie 1977.
A absolvit liceul la Negreşti, profilul filologie, iar în 2003 şi-a obţinut licenţa în filozofie la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iaşi, unde este în prezent doctorand. Tot în prezent, lucrează ca profesor de filozofie, logică şi argumentare la liceul unde a fost elev.
Prima chitară şi-a achiziţionat-o la 20 de ani, nu pentru că ar fi vrut să înveţe să cânte, ci pur şi simplu pentru că era foarte ieftină (încă o mai păstrează !). Un an mai târziu a observat-o pentru prima oară cu ochiul celui care este curios să vadă dacă poate cânta. S-a întâmplat să vadă că, într-un fel sau altul, poate.
A iniţiat mai întâi un proiect muzical intitulat Suckertheband, un grup cu care a avut mai multe apariţii pe scena Casei de Cultură din oraşul natal, o formulă care includea percuţie, keyboards, chitară bas şi chitară electro-acustică, practicând un folk-rock acustic şi texte în limba engleză.
La scurt timp a pus bazele grupului Nu Acum, care mai păstrează actualmente din formula iniţială numai numele. Împreună cu Andrei Dănilă şi Adrian Grădinaru a consolidat unul dintre cele mai longevive grupuri din muzica românească folk mai recentă.
În ultimii doi ani a realizat că are o sensibilitate mai specială pentru muzica jazz şi pentru textele uşor suprarealiste, aşa că pe lângă activitatea componistică pe care o desfăşoară în cadrul grupului s-a gândit să încerce şi un gen de folk ceva mai ermetic. Cu noile compoziţii a participat la Festivalul de muzică folk Sighişoara 2008 şi la Festivalul Castanilor, Ploieşti 2008.
În ultimul timp a finalizat cîteva proiecte muzicale, printre care şi un album-concept intitulat „Zodiile unei planete al cărei nume nu mi-l aduc întotdeauna aminte”, în care încearcă să scape de obsesia pentru influenţele astrale imaginând o lume guvernată de un zodiac interior. Alte cicluri muzicale: „Dezvăluirile jucăriilor din boabe de porumb”, „Fobiile inexacte”, „Als ob”, „Fragmente din viaţa omului de carton”- cicluri pe care doreşte să le facă cunoscute.
La Negreşti a iniţiat cu trei ani în urmă un cerc de chitară, propunându-şi să descopere tineri cu sensibilitate pentru muzica folk, care ar fi interesaţi să abordeze instrumentul chitară. Alexandra Andrei, membră a acestui cerc a reuşit să obţină două premii pentru interpretare la festivaluri naţionale de muzică folk desfăşurate la Tulcea şi Călăraşi.

2 comentarii:

  1. Omul care a darmat bariera celor 12 zodii inventand unele noi si interesante...

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest mare om,d-l Onica Florin,mi-a fost diriginte,pot să vă zic caci pe langă faptul că e un bun folkist,e si un cadru didactic excepţional. Cătălin Ol.

    RăspundețiȘtergere

Orice numai sa nu doara...