duminică, 14 decembrie 2008

Nu AcumGrupul îşi începe activitatea, sub acest nume, în anul 1998, în Negreşti-Vaslui, în componenţa: Florin Onică (chitară, voce), Sorin Dascălu (chitară, voce), Marius Savuc (chitară, voce). Prima apariţie pe scena unui festival de folk are loc în primăvara aceluiaşi an, la Iaşi – a doua ediţie a festivalului „Portative Folk” .
În toamna lui 1998 celor trei membrii fondatori li se adaugă Elena Baciu (voce) şi Gabriel Cheşcu (flaut), în această componenţă susţinând un recital la casa Pogor, în Iaşi, în primăvara lui 1999.
La scurt timp Marius Săvuc şi Sorin Dascălu părăsesc grupul, şi începe să se contureze formula prezentă prin venirea în grup a lui Andrei Dănilă (chitară, voce), la începutul verii lui 1999. În iulie trupa are prima apariţie pe scena Cenaclului „Moldavia” de la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi, unde activează şi în prezent.
În formula Onică Florin, Andrei Dănilă, Elena Baciu, Gabriel Cheşcu şi Olivia Beiu (violoncel) grupul Nu Acum realizează o primă sesiune de înregistrări (patru piese) la Radio Iaşi, în februarie 2008, sub controlul tehnic al lui Corneliu Mureşanu.
În acelaşi an se alătură grupului şi al treilea membru al formulei actuale - Adrian Grădinaru (vioară, pian, chitară, backing vocals) şi mai au loc încă două sesiuni de înregistrări la radio Iaşi fără participarea Elenei Baciu şi a Oliviei Beiu.
Începe o perioadă cu numeroase participări la festivaluri concurs de muzică folk (fiecare dintre cele 20 de participări în perioada 2000-2008 fiind recompensată cu câte un premiu; le amintim pe cele mai importante: Premiul I la festivalul „Om Bun”, Bucureşti 2002; Marele Premiu la „Bistriţa Folk” 2003; „Marele Premiu” la Festudis, Iaşi 2004; Premiul Festivalului la „Festivalul de muzică tânără Prometheus”, Sf. Gheorghe - Delta Dunării, iulie 2005; Marele Premiu la Festivalul „Ziua de mîine”, Alba Iulia 2005; Premiul pentru cel mai bun grup la „Festivalul Castanilor”, Ploieşti 2007; Premiul I la Festivalul „Chira Chiralina”, Brăila 2008, Trofeul Bucovinei pentru intreaga cariera folk la Festivalul National de Muzica Folk La Suceava in Cetate, 2009.
În anul 2002 părăseşte grupul şi Gabriel Cheşcu, formula cu cea mai mare stabilitate în timp fiind trio-ul Florin Onică, Andrei Dănilă, Adrian Grădinaru.
Totuşi, în 2004 grupul se îmbogăţeşte cu un nou flautist, Dan Viţcu şi cu Codrin Vieriu (bas) în formula de cinci participând la Festivalul Prometheus din Sf.Gheorghe - Delta Dunării. Este o perioadă de exaltare, în care colaborarea cu instrumentistul şi orchestratorul de excepţie Dan Viţcu, pune grupul în situaţia de a negocia înregistrarea şi lansarea unui album, proiect care însă nu se finalizează.
În 2007-2008, pe un fond de participare mai discretă a grupului la manifestări de scenă, colaborarea cu Dan Viţcu se întrerupe, tacit. Grupul participă la câteva festivaluri de muzică folk în formula de trei, păstrând colaborarea cu basistul Codrin Vieriu.
Pe lângă participarea la festivaluri-concurs de muzică folk, grupul Nu Acum a avut, pe parcursul activităţii sale muzicale, numeroase difuzări radio, apariţii televizate, apariţii live pe scenele ieşene (la Casa de Cultură a Studenţilor, în aer liber (Piaţa Unirii, Complexul Tudor Vladimirescu), recitaluri în cadrul festivalurilor naţionale de muzică folk (Sighişoara, Bistriţa, Alba Iulia, Tulcea) sau cu alte ocazii (Colocviul Cervantes - Iaşi 2003; Costineşti 2008) etc.
În prezent grupul pregăteşte imprimarea unui prim album Nu Acum, rezistând din greu tentaţiei de a amâna din nou acest eveniment, amânare care ar fi de altfel în ton cu numele grupului.

http://nuacum.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Orice numai sa nu doara...